Originální Bandelettes®

Jak léčit odřená stehna

Odřená vnitřní strana stehen trápí ženy i muže všech typů postav. Patříte mezi ně i vy? Pak pro vás máme užitečné rady, jak odřená stehna co nejrychleji vyléčit, zabránit rozvoji infekce a vzniku jizev.
Koupel

Kdy dochází k odírání stehen?

Odřeniny na stehnech vznikají opakovaným třením kůže. Třít se přitom mohou jednotlivé části těla o sebe, ale také tělo o oblečení. Vlhkost a sůl z pocení v letních vedrech pak vše ještě zhoršují.

Nejsou to ale jen stehna, kde k tření dochází. Především sportovci se často potýkají s třením v oblasti podpaží, bradavek nebo prstů u nohou. Kromě sportu mohou tření způsobovat také kila navíc nebo příliš upnuté oblečení, například podprsenka. Důvodem je ale mnohdy i úzká pánev, která drží stehna těsně u sebe.

Jak taková odřená stehna vypadají?

Vlivem tření vzniká na vnitřní straně stehen červená vyrážka. Ta způsobuje opravdu nepříjemnou bodavou nebo pálivou bolest. V horším případě dochází až ke krvácení, otokům a puchýřům. Pokud se kůže odře až do hlubších vrstev nebo vás v dané oblasti trápí zarostlé chloupky, může se objevit zánět.

Jestli se s tímto problémem potýkáte každé léto, už ho určitě dokážete předvídat. Základním receptem je parné počasí, pocení, dlouhá chůze a nošení šatů. Ale nebojte, šatů se určitě vzdávat nemusíte.

Jak odřená stehna léčit

V první řadě je potřeba nic nepodcenit. Bez léčby se malá vyrážka může proměnit v opravdu velké trápení s krvácením a infekcí. Abyste tomu předešli, o postiženou kůži pečujte podle následujících kroků:

  1. Kůži jemně umyjte a osušte – a to vodou a šetrným mýdlem bez parfemace a další zbytečné chemie. Umytí odřené kůže je obzvláště důležité, pokud jste sportovali nebo se hodně zapotili. Je potřeba smýt všechen slaný pot. Poté kůži důkladně osušte čistým ručníkem.
  2. Naneste mast nebo pudr – abyste předešli dalšímu odírání, naneste na postiženou kůži dětský pudr, vazelínu nebo krém proti opruzeninám. Vznikne tak tenká ochranná vrstva.
  3. Místo přelepte náplastí nebo gázou – není to nutností, ale pokud se objeví puchýřky nebo kůže krvácí, uděláte lépe, když ji zakryjete.

Noste vhodné oblečení – aby pokožka mohla dýchat a nedocházelo k dalšímu tření, noste volné kalhoty z přírodních materiálů. Alespoň dokud se místo nezahojí.

Další tipy na rychlejší hojení

Pěstujete doma aloe vera? Pak na postiženou kůži až třikrát denně naneste její čerstvý gel. Můžete do něj přimíchat i pár kapek tea tree oleje, který působí preventivně proti infekci. Skvělou zkušenost máme také s klasickým bepanthenem.

Pro zklidnění můžete kůži chladit sáčkem s ledem. Ten zabalte do ručníku nebo utěrky, ať kůži zbytečně nenamáčíte.

Odřená stehna v naprosté většině případů nevyžadují pomoc lékaře. Pokud si ale nejste jistí, co vyrážku způsobilo, nebo místo vypadá zaníceně, určitě doktora navštivte. Předepíše vám léčivou mast, která vaše trápení výrazně zkrátí.

Předejděte dalšímu odírání stehen

Nejspolehlivějším řešením je samozřejmě prevence. Napsali jsme celý článek s tipy, jak stehna chránit před nežádoucím třením. Velmi pohodlné a zároveň slušivé jsou bandaletky – ochranné pásky na stehna. Vypadají jako podvazky a při nošení o nich ani nevíte. Na vnitřní straně mají totiž dva silikonové pásky, které je perfektně drží na správném místě.

A to znamená, že stačí stehna pořádně opečovávat, dokud se nezahojí, a bandaletky už je spolehlivě ochrání před dalším třením. Svých oblíbených šatů se tak rozhodně nemusíte vzdát. 🙂

Sdílejte článek

Facebook
Pinterest
Email

Sledujte nás na sociálních sítích:

Více z našeho blogu:

Přehrát video

Průvodce výběrem velikosti

Aby bandaletky perfektně padly, změřte obvod vašeho stehna v nejširším bodě pomocí krejčovského metru. Poté zjistěte svou velikost:

A: 53-58 cm

B: 58-63 cm

C: 63-68 cm

D: 68-73 cm

E: 73-78 cm

F: 78-81 cm

Na co myslet?

  • Stehna měřte vestoje v jejich nejširším bodě, a to na holé kůži.
  • Pro co nejpřesnější měření použijte krejčovský metr. Pokud ho nemáte, pomozte si provázkem a jeho délku změřte pravítkem.
  • Metr na kůži přiložte tak, aby nebyl příliš volný ani těsný.
  • Pokud je vaše naměřená hodnota na pomezí dvou velikostí, zvolte tu menší.